NEDEĽA:
Nedeľňajšie raňajky boli opäť ľahšie. Chlieb, jahodový
lekvár Riso z Rimavskej Soboty a Tatranské maslo mi bohato postačili. Keďže sa
celý, 30-dňový experiment blížil k svojmu koncu, pokusný králik si chcel ešte
niekam odskočiť. A nakoniec to vyšlo na Jelku.
Túto malú dedinu nájdete asi 45 minút cesty autom na
východ od Bratislavy. Je známa najmä chovom rýb na neďalekej farme - Rybáreň
sv. Petra. Ja som zakotvil o pár desiatok metrov pred ňou pri Malom Dunaji v
reštaurácii Malom :)
Najprv som sa išiel zoznámiť s históriu neďalekého mlyna,
ktorý bol kompletne zrekonštruovaný a navyše aj funkčný. Časy takéhoto
spracovania slovenskej múky museli byť naozaj ťažké, najmä ak mlynár vynášal plné
mechy s obilím až na horné poschodie.
Dopočul som sa, že do reštaurácie Malom chodieva za
nedeľnou pohodičkou pomerne veľa Bratislavčanov a taktiež aj vodákov, ktorý sa
popri splave zastavia aj na pečeného pstruha. A presne na takého som mal dnes
chuť. Keďže pstruh bol slovenský, spýtal som sa čašníčky, čo slovenského si k
nemu môžem dať ako prílohu. Ostal som trochu sklamaný, že iba chlieb, ale
nakoniec som si nesťažoval. Spolu s kyslými uhorkami chutil veľmi dobre. Citrón som si samozrejme nedal. Toto
miesto je ideálne pre rodinné výlety a určite sa sem oplatí zájsť.
Večer som si zahryzol ešte nejaké to jablko, dal som si
za pohár vína a myslel som na pondelok, v ktorý moja púť slovenského jedáka končí.
Vlastne nekončí, lebo slovenskými výrobkami sa plánujem kŕmiť aj naďalej. Ale
možno už nie tak striktne. Určite ešte pridám blog s celkovým zhrnutím, ale ten
si musím ešte premyslieť. Takže ešte nejakú tu chvíľku strpenia poprosím ;)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára